Apartmani Dan Dar

Dan Dar apartmani na Dojranskom jezeru.

 

Apartmani Dan Dar

Benzinska stanica u Dojranu je opremljena i sa plinom..

Dojransko jezero je najmanje tektonsko jezero u Makedoniji. Smešteno je na jugoistoku Makedonije, sa površinom od 43,1 km². Zapadni deo jezera pripada Makedoniji a istočni, Grčkoj.
Nivo Dojranskog jezera nalazi se na nadmorskoj visini od 148 metara. To je plitko jezero, sa najvećom dubinom od oko 10 m. Dojransko jezero je poznato kao raj za zaljubljenike u ribolov (one sa dozvolom, naravno), tako da se tamo često održavaju državna i međunarodna takmičenja u ovom sportu.

O nastanku Jezera postoji veci broj legendi.Najlepsa je ona o lepoj Dojrani, koja je punila vodu sa jedne cesme u blizni dojranskih polja. Prenoseci predanje sa kolena na koleno, stariji zitelji ovog gradica, u kome, zbog blizine Egejskog Mora, udaljenog svega 60-tak kiometara od Dojrana, vlada sredozemna klima, pricaju da je jednoga dana, devojka sa svojim drugaicama sisla do cesme. Dok se devojci krcag punio vodom, naisao stasiti mladic, po imenu Labinu koga se ona zagledala, zaljubila i zaboravila da zatvori cesmu. Ubrzo je pocela da pada i kisa, a pljusak je trajao danima, sve dok se polje potpuno nije napunilo vodom i stvorilo Dojransko Jezero.

Prema drugoj legendi, tu je odjednom nastao izvor. Na proplanku koji gleda na dolinu živela je devojka po imenu Dojrana. Ona je bila prelepa i u nju su bili zaljubljeni mnogi mladići, ali na njenu nesreću i turski vojskovođa – veliki Kaimakan. Lepa Dojrana nije mogla ni da zamisli da bude turska nevesta. No Kaimakan nije odustajao tako lako. Pratio je svaki njen korak. Dojrana se našla u beznadežnoj poziciji, i konačno se odlučila na najtragičniji potez, da ne bi pala u Kaimakanove ruke, sama se bacili u novonastali izvor. Voda je prihvatila njeno nevino telo i iz žalosti poplavilo celu dolinu i stvorilo današnje jezero, koje nosi njeno ime.

To su predanja, a istorija kaze da je ono najmanje od tri makedonska prirodna jezera. Oko njega se nalaze planina Belasica, sa makedonske strane i planina Krusa, sa grcke. Jedna trecina Jezera, koje je tektonskog porekla i koje je ostatak nekadasnjeg tri puta veceg i dubljeg Peonskog Jezera, pripada Grckoj.

 

Dojransko jezero apartmani Dan Dar

Dojransko jezero apartmani

Prenociste na Dojranu

Dojran Apartmani i prenociste

Dojransko jezero

Leto na Dojranu

Dojransko Jezero

restoran-dan-dar dojransko-jezero-vila-sa-restoranom dojran-apartmani-sa-bazenom dojransko-jezero

Marsal Tito bb Nov Dojran Makedonija kontakt@apartmanidan-dar.com.mk APARTMANI DAN DAR DOJRANSKO JEZERO smestaj na Dojranu

REZERVIŠI